De FEL en het Reinier de Graaf Gasthuis zijn gestart met de vorming van een transmuraal netwerk ten behoeve van het pré en postoperatieve traject van de patiënt met colon/rectumcarcinoom boven de 50 jaar.
De wens is om de patiënten pré-operatief te trainen bij 1e lijns fysiotherapeuten dichtbij huis. Deze fysiotherapeuten zullen deel nemen in het netwerk in de regio rond het ziekenhuis. Hieraan verbonden zal een onderzoek plaatsvinden naar de effectiviteit van pré en postoperatief trainen.
Wij hebben inmiddels gezamenlijk criteria voor fysiotherapeuten en een protocol van meten en trainen opgesteld om doelmatigheid en kwaliteit te borgen. Graag willen we op korte termijn met het netwerk starten en zoeken zodoende geschikte praktijken/fysiotherapeuten waar deze patiëntengroep veilig kan trainen.
Fysiotherapeuten aangesloten bij het Onconet, geriatriefysiotherapeuten en praktijken van het COPD netwerk van de FEL kunnen deelnemen.
Op 5 maart heeft de kick off van het netwerk plaatsgevonden. Op de agenda stonden
- Doelen en ontwerp van het project pré en postoperatief trainen van patiënten met colon/rectum carcinoom (dr. J.W.T. Dekker, GE-chirurg RdGG)
- Screening en informatieoverdracht (Wim van den Bos en Tjeerd Faber fysiotherapeut RdGG)
- Trainingsprotocol 1e lijn (Nic van Paassen, fysiotherapeut en voorzitter FEL en Ronald van den Broek)
- Organisatie netwerk FEL (Nic van Paassen)
25 fysiotherapeuten waren aanwezig tijdens een onderhoudende uitleg over doelen, randvoorwaarden en structuur van het netwerk.
Miranda Brijs, Jan Willem Dekker, Nic van Paassen, Tjeerd Faber, Wim van den Bos